Utvecklingsledare

”Det är riktigt härligt att få vara med när engagemang för att utveckla Skinnskatteberg visar sig från sin bästa sida!”

Namn: Johannes Nilsson
Yrke: Utvecklingsledare
Arbetat sedan: 2015

Beskrivning av ditt arbete:
Min roll som utvecklingsledare på Skinnskattebergs kommun är mycket varierande. En huvudsaklig arbetsuppgift är att samordna bredbandsutbyggnaden, såväl tillsammans med byalag och lokala arbetsgrupper runtom i vår kommun som internt i förvaltningen och gentemot operatörer och entreprenörer. Utöver bredbandsfrågan har jag det IT-strategiska ansvaret i kommunen. Det inkluderar såväl dagliga operativa uppgifter tillsammans med kärnverksamheterna som ett mer övergripande strategiskt arbete för att göra rätt saker så bra som möjligt. Givet bredden i min roll som utvecklingsledare får jag möjlighet att agera sammankallande och driva många olika utvecklingsprocesser i kommunen, ofta kopplat till IT, digitalisering och verksamhetssystem.

Vilken utbildning har du?
Jag har en teknisk gymnasieutbildning från ABB Industrigymnasium i grunden men sadlade därefter om till de samhällsvetenskapliga ämnena genom en kandidatexamen från Örebro universitet följt av en masterexamen från Lund universitet med statsvetenskap som huvudämne.

Varför valde du att börja arbeta här?
Jag gillar utmaningar och Skinnskattebergs kommun erbjöd just det våren 2015 när jag fick möjlighet att hugga tag i bredbandsfrågan. Utmaningen var att skapa möjlighet till bredbandsuppkoppling via fiber till alla boende och näringsidkare i kommunen och en sådan blandning praktisk hands-on arbete och strategiskt tänk gjorde att det inte fanns någon tvekan.

Vad anser du vara bäst med ditt jobb/din arbetsgivare?
Variationen i arbetsuppgifter och friheten att själv, givet vissa ramar, kunna utforma mina arbetsdagar och veckor som jag själv bedömer bäst för Skinnskattebergs kommun och mig själv. Jag kan till exempel hjälpa en kollega med sin dator på förmiddagen varpå ett möte om införande av ett nytt IT-system tar vid. På eftermiddagen träffar jag kanske Region Västmanland i Västerås för att diskutera bredbandsutbyggnaden eller digitaliseringen av offentlig sektor och på kvällen träffar jag ett av våra byalag tillsammans med entreprenörer för att stämma av hur utbyggnaden går. En jobbkväll innebär när det är möjligt att jag lägger in ett träningspass kommande morgon. Det går ju inte att jobba hela tiden, friskvård är viktigt!

Finns det någon speciell händelse du vill berätta mer om?
En sak som verkligen gör jobbet värt det är möten med byalag för fiber i vår kommun. Det är riktigt härligt att få vara med när engagemang för att utveckla Skinnskatteberg visar sig från sin bästa sida!